Горските инспектори край София са хванали 19 иглолистни трупи в частен имот. Дървесината е с обем 3,5 кубични метра. Те са открити в покрайнините на село Говедарци, община Самоков, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Дървесината не е маркирана с контролна горска марка, няма позволително за сеч и се съхранява без превозен билет. По случая на собственика на имота са съставени два акта за установени административни нарушения по Закона за горите, а трупите са задържани.

Също в четвъртък след сигнал, подаден от служители на Държавно горско стопанство (ДГС)- Годеч, екип от горски инспектори при РДГ-София е проверил автомобил „УАЗ”, намиращ се в района на селище Беледие хан, община Костинброд.

Проверяващите са установявали, че в товарния отсек на колата се съхраняват около един кубичен метър дърва за огрев от цер, немаркирани и без документ, удостоверяващ техния законен произход.

Дървесината и превозното моторно средство са задържани в разсадника на ДГС-Годеч. На собственика на автомобила са съставени два акта за установени административни нарушения, съгласно приложимата нормативна уредба в системата на горите.

По-късно от Агенцията по горите съобщиха, че горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ)-Сливен са задържали микробус, превозващ незаконно добити дърва за огрев. Те се натъкнали на буса при проверка в местността „Даулите” на община Сливен.

В него имало около 1 куб. метър дърва за огрев от дъб и бук, които не били маркирани с контролна горска марка и не са придружени с превозен билет.

Автомобилът и дървата за огрев са били иззети. Съставени са и констативен протокол и акт за установено административно нарушение по Закона за горите.

По същото време горските инспектори от РДГ-Варна са съставили 2 акта за установени административни нарушения на физическо лице от Вълчи дол. Актовете са за незаконна сеч на шест дървета от черен бор. Те не са били маркирани. Човекът не разполагал и с позволително за сеч в горска територия на на Държавно горско стопанство - Суворово.