Хванаха тираджия да прекарва бижута за над 600 хил. лв. на "Капитан Андреево". Той е предаден на съд, съобщи Агенция "Митница". Мъжът е пренесъл от Турция до България 1674 златни пръстени, гривни, медальони, синджири, с общо тегло 7,977 кг на обща стойност 606 252 лева.

Той е бил спрян за проверка на 26 март. Обвиняемия Р.Р., е с двойно гражданство - българско и турско. Мъжът се движел по линията от Турция към Северна Македония, през България. Когато пристигнали на митническия пункт, шофьорът, неговите двама помощници и 21 пътници, обявили, че нямат стоки за деклариране. При извършена проверка митничарите установили наличието на подозрителна зона във фабрична кухина в автобуса. На мястото е открит специално пригоден тайник с достъп към багажното отделение. В него са намерени 25 пакета, съдържащи бижутерски изделия от жълт метал - общо 1674 гривни, пръстени, медалиони, колиета, комплекти обеци и др., с общо тегло 7,977 килограма.

Хванаха над 5,2 кг злато на кюлчета и €20 000 на ГКПП "Калотина"

Хванаха над 5,2 кг злато на кюлчета и €20 000 на ГКПП "Калотина"

Не били декларирани

Извършената експертиза на изделията от вещо лице е установила, че бижутата са изработени от 14-каратово злато, като те са на обща стойност 606 252 лева.

Контрабандните златни изделия са иззети. На обвиняемия Р.Р. е наложена забрана да напуска пределите на България и му е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 5000 лева.