И главният комисар на МВР Калин Георгиев не е получил парите, които му се полагат за служебно облекло.
Това стана ясно в разговора между него и дошлите на символичния протестпред сградата на МВР София полицаи.
Калин Георгиев подчерта, че стои зад исканията на служителите и ги окачестви като справедливи.

Около 300-400 цивилни служители на МВР се събраха, за да отбележат една година от първия полицейския протест. Освен Калин Георгиев при тях слезе и заместник-министърът Веселин Бучков.

Полицаите отново поставят на вниманието на ръководството на МВР въпроситеза парите за облекло, купуването гориво за служебните автомобили за собствена сметка, липсата на компютри и искането за увеличение на заплатите, както и коледни добавки, съобщи БНР.

Заместник-министър Бучков обеща, че въпреки наследените дългове, нито една социална придобивка, с която се ползват в момента служителите на МВР, няма да бъде премахната, а след януари ще бъде направено всичко възможно полицаите да си получат парите за облекло.

Припомняме,преди една година - на 13 декември 2008 година - над 2000 полицаи се събраха за да изпушат по дена цигара" в градинката н църквата "Свети Седмочисленици". След това последва протестът на по "една студена вода за питие" и траурната церемония в чернона "погребението" на МВР. Последва обаче и смяна на ръководството на новия полицейски синдикат.

Междувременно премиерът Борисов посочи, че по исканията на полицаите се работи и проблемите се решават.
"За доволството - това сме го решили, министърът е издал заповед и ще ги изравним с военните. Това са към 25 милиона и от 2 януари нататък ще им бъдат изплатени.
Премиерът каза, че също са преведохме и парите за експертизите.

Премиерът поздрави полицаите с успешните полицейски акции от последните дни.

В декларация,публикувана на интернет страницата на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), се посочва: „Това, което искаме, не е нещо извънредно. То е задължение на правителствата във всички европейски страни, които желаят полицейските служители да защитават правата и личната сигурност на гражданите, както и държавността. Те са длъжни да формират бюджет, отговарящ на съвременните изисквания за сигурност и безопасност на обществото. Ако правителствата не намират начин да създадат подходящи условия за труд и защита на полицейските служители при изпълнение на служебните им задължения, нанасят удар по осигуряването на обществения ред и сигурност в страната."

На Националната конференция на синдиката на 19-ти декември ще бъде обсъдена конкретна форма на ефективен протест, който ще предприемат полицаите.

Най-вероятно ще бъде избран вариантът всички служители в системата да си приберат компютрите, принтерите, телефоните и дори автомобилите, с които са спонсорирали МВР през годините, коментира Мазнев.

По думите му, в полицейските управления в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково почти 80% от техниката е осигурена от полицаите.

Всички служители на МВР днес, които се събраха, за да отбележат годишнината от мълчаливия протест, ще изпратят по един SMS за кампанията, с която се набират средства за децата на загиналите полицаи.

За диалог с ръководството на МВР, подобряване условията на труд и отпускане на средства за гориво и за униформи ще настояват и пловдивските полицаи. Символичният им протест ще бъде пред областната дирекция на МВР в града, съобщава радио Пловидив.

Полицаите подкрепят и исканията на надзирателите от затворите, които се събраха на протест в Пазарджик. Те настояват за повишение на заплатите и по-добри условия на труд.

По отношение обаче на работещите в системата на затворите, премиерът Бойко Борисов каза: "Първо надзирателите трябва да се стегнат и да си вършат работата - няма затворник без мобилен телефон, какви ли не безобразия в затворите се вършат".