Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено според тях спиране на субсидирането им чрез обвързано подпомагане с новата ОСП на ЕС.

Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор.

Отпускат 150 млн. лева повече в подкрепа на производителите

Отпускат 150 млн. лева повече в подкрепа на производителите

След приемането на бюджета започва нотификация на още над 111 млн. лв

От браншът настояват България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според тях Министерството на земеделието бездейства.

Над 2300 картофопроизводители и техните семейства ще останат без работа, препитание и доходи. Всички имат кредити, закупена специализирана техника, складове за съхранение, бизнес планове и поети ангажименти с договори по мярката 4.1 на Програмата за развитие на селските райони със задължения за отглеждане на картофи за дълги години напред. В противен случай трябва да бъдат върнати средствата по програмата, негодуват те.