И бившият вътрешен министър Младен Маринов също коментира освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В своя фейсбук профил той заяви, че за първи път при отстраняване на гл. секретар не се цитира служебна проверка.

Припомняме, вчера главният секретар на МВР Ивайло Иванов бе освободен от длъжност заради полицейското насилие при протестите миналото лято.

"На 4 септември 2020 г., два дни след бруталния опит за уличен погром срещу българската държавност на жълтите павета в т. нар. "триъгълник на властта" в София, главният секретар на МВР ясно и открито заяви своята позиция и защити действията на полицията. Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите? Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата, ли?, попита Иво Иванов президента. Отговор не последва. Но миналата седмица, ТЕ дойдоха за него", заяви още Маринов.

В заключение той изрази своята подкрепа към Иванов.

В петък президентът подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов от поста главен секретар на МВР. Впоследствие от Министерския съвет обосноваха решението си с мотива за нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

Имат се предвид действията на полицията при протестите от 2 септември 2020 г., когато се стигна до ескалация на напрежението между униформените и протестиращите и бяха допуснати сблъсъци, при които пострадаха както хора с агресивно поведение, така и мирно протестиращи граждани и журналисти.

В правителственото решение се съобщава, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици.

Впоследствие бившият вътрешен министър Христо Терзийски излезе с позиция, че отстраняването на главния секретар е незаконно.