Covid-19 предизвика криза в общинските бюджети. Приходната част на общинските бюджети е под изключително сериозен натиск. 19 милиона лева е спадът в София само за последните две седмици на март. За Варна спадът в неданъчните приходи възлиза на близо 5 милиона спрямо миналогодишните стойности.

В Русе отчитат спад с близо 2.2 милиона лева. Това е драстично и много тежко намаление спрямо същия период на миналата година. Това каза Силвия Георгиева, председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в фира на БНР.

НСОРБ започва днес събиране на данни, което ще продължи до 10 май.

Георгиева обясни, че отчетните данни от общините ще се събират в две направления - отражението на кризата върху приходната част на общинските бюджети и допълнителните извънредни разходи по изпълнение на противоепидемичните мерки.

Председателят на НСОРБ заяви, че целта е да се получи реална картина на кризата и извънредното положение върху общинските финанси, за да може да се поиска от държавата по-гъвкаво управление на някои средства в общинските бюджета. Това е едно от нещата, в които местните власти виждат решение, за да бъдат туширани поне някои от негативните последици от кризата.