В Брюксел външният министър Даниел Митов съобщи, че страната ни и през 2016 година ще запази участието си с контингент до 110 военни в Афганистан.

"Числеността и разположението на контингента не се променят", съобщи пред български журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, предаде БТА. Той е на двудневното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел. 

Българските военни в Афганистан в момента са 84 (разположени в Кабул и Кандахар). Нашата страна е в готовност да изпрати допълнително 10 съветници, твърди Митов.

Запазва се и размерът на годишната вноска на нашата страна за афганистанските служби за сигурност - половин милион долара.  Митов уточни, че България е част от международната коалиция за борба с "Ислямска държава" от самото начало.

"Преди повече от година изпратихме леко въоръжение на кюрдските бойци в Северен Ирак, продължаваме да бъдем част от тази коалиция. По преценка ще се опитваме да помагаме с каквото можем", допълни министърът. 

Той определи отправената покана към Черна гора за преговори за членство в НАТО като "триумф на политиката на отворени врати" и като изключително силно послание във времена на тежка геополитическа динамика.

"Стабилността на Западните Балкани е от изключително значение, безкрайно щастливи сме, че Черна гора получи тази покана", коментира министърът. 

Митов посочи, че нашата страна настоява да подпише договор за добросъседство с Македония. "Ясно е, че този договор трябва да се подпише, желаем да видим нашите съседи колкото може по-бързо като членове на ЕС и НАТО. Нашето настояване е да сложим добра основа на двустранните отношения с този договор, по който от прекалено дълго преговаряме", заяви министърът.

Той бе категоричен, че няма как да се определят атаките срещу нашите институции в деня на вота, когато бяха поразени сайтовете на МВР, ЦИК, Парламента, ДАНС, КЕВР и останалите институции.

"Няма как да се каже дали атаките са били целенасочени, дали са били част от хибридна война. Когато имаме напълно ясна информация, която ни дава основание да твърдим нещо категорично, ще го обявим", каза Митов.  Според него, хакерската атака може да е и от недобронамерени хора.