От Столичната община отговориха за казуса с уличното осветление, съобщи БНТ. Зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев обясни, че приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента - единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият - цените за поддръжка, поясни Кръстев.

Той добави, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата - обратната - по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка. Информацията е в отговор на изнесените в публичното пространство твърдения за разлика в единичните цени на двете фирмите, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление на територията на Столична община.

Кирил Петков се впечатли от уличните лампи с цена от 5 755 лв.

Кирил Петков се впечатли от уличните лампи с цена от 5 755 лв.

Това съобщава в профила си във Facebook

Кристиан Кръстев обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики. "Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане, и по-ниски за поддръжка, а на другата - по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени", обясни зам.-кметът.

"В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозиция, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали", посочват от пресцентъра на Столичната община.

Точат ли милиони от осветлението на София?

Точат ли милиони от осветлението на София?

Спаси София със сигнал