Докладът на Центъра за изследване на демокрацията за противодействие на корупцията и организираната престъпност в България се отнася за диагностика и мониторинг на корупцията.

Особено внимание в тазгодишното издание се поставя на политическата корупция.

Според изследването най-ярки признаци за нейното наличие са: липса на политически морал и отговорност, толериране на олигархичната организирана престъпност, олигархизиране на икономиката.

Според председателя на Центъра Огнян Шентов се забелязват опити да се завладеят неправителствените организации, а като основен белег на политическата корупция в страната все по-ясно се очертават оправдаването на действията на управляващите със съществуващото законодателство, съчетано с преднамерено използване на законите за целенасочено облагодетелстване на близки до властта представители на частния сектор.

Организираната престъпност продължава да бъде основен източник на политическа корупция, се казва в годишния доклад.

Условно могат да се очертаят три типа криминални структури - силови предприемачи, девиантни предприемачи, които си осигуряват конкурентно предимство на пазара чрез спестяване на мита, данъци и такси и криминални транзакции.

Третият тип са политически инвеститори (олигарсите), които са с най-голямо влияние в България и които в момента най-често са свързани с политическата корупция.