Лекарствата срещу COVID-19 вероятно ще бъдат налични през първото тримесечие на 2022 г. Ние не трябва на 100% да разчитаме на тях. Това заяви проф. Илко Гетов от ЕМА пред БНТ.

Въпросът е кои хора ще могат да ползват лекарствата, от кого да се предписват, кой ще ги заплаща. Това е работата на експертните съвети към министъра на здравеопазването, на новия парламент и ролята на българските медицински общества и НЗОК да намерят най-разумния вариант, така че това, което имаме да се употреби правилно за тези, които имат потребност, обясни проф. Гетов.

По думите му към настоящия момент има две противовирусните лекарства. Утре има извънредно заседание на комитета на ЕМА и ще бъдат разгледани доказателствата, които представят компаниите. Лекарствата срещу COVID-19 имат отлична ефикасност и над 80% от случаите намаляват приема в болниците, намаляват тежкото протичане на коронавируса, спират репликацията на вируса и неговото размножаване върху организма.

Амбицията на проф. Гетов е до края на годината лекарствата да бъдат разгледани. Въпреки разработването на новите лекарства срещу COVID-19, като това не отменя необходимостта от ваксинация.

Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Ще обхванат пациентите с лека форма на COVID-19

Той увери, че ще се положат всички усилия да се разрешат лекарствата за употреба с всички изисквания на регулатора. Обявената цена е 700 долара на един курс. За България цената ще бъде около 1000 лева на един курс.

Той уточни, че "Пфайзер" продължават да работят за справянето с коронавируса. Далеч сме обаче от стъпката, когато коронавирусът ще стане хронично заболяване. Проф. Гетов отчете, че продължава прогресът с поставените дози ваксини - средно над 20 000. Поставят се всички ваксини, може би с по-голям превес на еднодозовите. Има и голям прогрес с поставянето на бустерната доза от РНК ваксините.

Проф. Гетов посочи, че се прави нова ваксина, която тепърва предстои да бъде разглеждана в ЕМА. Тя е друг тип ваксина, има протеинна ваксина на "Санофи" и вероятно ще се ползва като трета доза, която да подсили имунитета. Много упорито се работи, натискът е огромен и проблемът с пандемията е сериозен, подчерта проф. Гетов.

"Ще удържим положението, въпросът е да няма пета вълна. Това е вълната на неваксинираните", завърши той.