Илюзия е, че бизнессоциалистите ще проправят пътя напред.

Така Янаки Стоилов критикува планираните промени в устава, които го вадят от НС.

Утре няма да участва в гласуването на новия устав, защото не отговаря на вижданията му. Стоилов недоумява защо, след като ще има мандатност за депутатите, тя няма да се отнася до всички нива в партията.

Лидерът ще стане мандатен притежател на партията, обвини социалистът.

Целта е БСП да бъде лишена от вътрешнопартийна алтернатива, а тя прави партията, подчерта той. Предупреди, че уставните промени лесно отварят вратата за обслужването на частни и корпоративни интереси, които са проникнали във всички партии.

Стоилов коментира още, че не му се нрави БСП да залага предимно на предприемачите и да дели социалистите на млади и стари.

Той разкритикува и липсата на социални ангажименти в соцплатформата за вота, като припомни, че огромният проблем в света е неравенството.

Къде е нашият отговор на този проблем, недоумява той.

Стоилов иронизира социалистите, че даже папата е по-голям социалист от тях в идеите си. Настоя БСП да се ангажира, че ако дойде на власт, ще премахне всяко доплащане в болниците, не само онова под масата.

"Сега отново се намираме в предверието на властта. Нашият хроничен проблем е, че почти винаги след участие в управление стигаме до тежки загуби", алармира още Янаки Стоилов.

Той завърши изказването си пред делегатите на конгреса със стих от Вапцаров: "И в бурята ще бъдем пак с теб народе мой, защото те обичаме".