Инфекциозното в УМБАЛ - Бургас приема само носители на COVID-19 от днес , а останалите случаи на други инфекциозни заболявания ще бъдат настанявани в Инфекциозното отделение на болницата в Айтос. Изключение ще има само за децата на възраст до 1 година с инфекциозни заболявания, които ще бъдат лекувани в УМБАЛ-Бургас.

689 са хората под карантина в Бургаска област, от които 328 в община Бургас.

Общо 41 са случаите на заразени с коронавирусна инфекция в Бургаска област от началото на обявеното извънредно положение. В община Бургас са 25, в Карнобат - 4, Руен - 4, Айтос - 3, Камено - 2, Поморие - 2, Сунгурларе - 1 и 1 в Несебър. 14 от тях са оздравели. 10 са в болница, като 9 са в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и 1 е в болницата в град Айтос.

В УМБАЛ-Бургас ще правят вътрешно прехвърляне на медицински сестри от по-слабо натоварени отделения към Инфекциозно отделение, за да могат да сменят колегите си, които втори месец дават дежурства.

Общо 1478 изследвания са направени досега в Бургас. Работи се по извадка на рискови групи по метода на пуловете. Вчера са взети проби на 63 души, от които 43 са медицински лица в Белодробната болница. Изследвани са в 9 пула. Всички са отрицателни. Взето е пробонабиране на още 20 техни колеги, като резултатите се очакват днес. В понеделник ще бъдат взети проби на 50 шофьори и контрольори от "Бургасбус". Извадката ще се разшири и със служители и потребители от домовете за стари хора.

Вчера и днес общинският кризисен щаб доставя допълнителни защитни облекла и предпазни средства на УМБАЛ-Бургас по тяхна заявка, както и контейнери за опасни био отпадъци и инвалидни колички, предоставени от Община Пловдив.

Днес общинската Дезинфекционна станция извършва обработка на Инфекциозно и Спешно отделение на УМБАЛ-Бургас. Продължават ежедневните дейности по дезинфекция на градските спирки, автобусите и обществените пространства.

Кметът на Бургас инспектира работата на пункта за приготвяне на храна за Детска млечна кухня.