"Мисля, че и Вежди Рашидов, и Стефан Данаилов изобщо не разбират за какво става дума. И хората не разбраха за какво става дума. За лекарства за онкоболни са предвидени над 300 млн.лв."

Това заяви Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия, в ефира на bTV по повод отхвърленото президентско вето върху мораториума на иновативните лекарства.

Пациентски организации подкрепят създаването на комисия по казуса с новите молекули

Пациентски организации подкрепят създаването на комисия по казуса с новите молекули

От "Заедно с теб" предлагат на здравния министър да участват в комисията

По думите й 123 лекарства за онкоболни се разпространяват през аптеките и са платени от НЗОК, а 74% от тях са иновативни. Това показва, че най-новите лекарства се използват от хората. В случая с мораториума става дума за 32 молекули, които са нови за пазара, но не всички са за онкоболни. Само 4 нямат заместител, който да лекува тази болест.

За две от тях има 23 души с редки заболявания, за останалите две 1500 са болните, за които здравното министерство ще осигури средства.

Нямаме знак от премиера за преразглеждане на ветото и аз не виждам причина за това, уточни още Стоянова.

БСП внася конституционна жалба за мораториума върху новите молекули

БСП внася конституционна жалба за мораториума върху новите молекули

Решението за мораториум върху новите молекули е на премиера Борисов

По повод заявката на президента да наложи вето на антикорупционния закон, Стоянова заяви, че държавният глава прави действия, които имат политически характер и ефект, но само в едната посока.

"Президентът ми се струва ,че се опитва да става по-атрактивен, по-възприеман от хората, играейки си доста политически, подкрепяйки тезите на партията, която го издигна. Не е добре един президент, който трябва да е надпартиен, да провежда политиките на партията, която го издигна", добави още председателят на бюджетната комисия.

Борисов недоумява защо БСП и ДПС искат да счупят държавата

Борисов недоумява защо БСП и ДПС искат да счупят държавата

България пази най-добре шенгенските граници на Европа според премиера

За присъдената й титла Доктор хонорис кауза на Музикалното училище в Пловдив, тя коментира, че това било решение на Академичния съвет.

Стоянова уточни, че още юни са искали да й я връчат, но тя е отказала.

"Отказах тогава, защото знаех, че ще се излее тази злоба. Хората не обичат депутатите. Мислех да я откажа, но пак щеше да стане същият скандал", поясни тя. 

Менда Стоянова заяви, че училището е било пред разруха, а нейната роля вижда в това, че е била в позицията да говори с министъра на финансите и премиера и да обясни, че вече не може да се отлага ремонтът.

Темата на лекцията, която трябва да изнесе като Доктор хонорис кауза ще бъде свързана с парите и мениджмънта в изкуството.

"Разочарована съм от злобата, а и омразата, която някои хора трябва да излеят при всеки един повод да се направи добро", заключи тя.