Баничари са заключили двама инспектори по труда в помещението, в което са месили тестото за закуски.

Инспекторите са престояли в пекарната в столичния квартал "Орландовци" близо час, докато не дойде полиция, за да ги освободи, съобщи БНР.

Причината за това е страхът на баничарите е липсата на трудов договор за работа. Единият от тях обяснил, че е дошъл не за да работи, а да види приятеля си.

Днес инспектори от Инспекция по труда продължават да следят за спазване на работното време в търговски и производствени обекти в столицата, уверяват от ведомството.

До този момент в рамките на два дни са открити 153 човека без сключени писмени трудови договори . Интензивните проверки се правят в цялата страна.
Проверени са общо 600 обекта в столичните райони „Люлин", „Овча купел", „Павлово", „Надежда", Околовръстен път, Драгалевци и Симеоново и два мола.

На обектите са заварени общо 2252 работника, които писмено декларираха състоянието на трудовите си правоотношения. Изискани са необходимите документи и ще бъдат проверени декларираните от работниците данни в регистъра за трудовите договори в Националната агенция по приходите.

Намерен е един чуждестранен гражданин без документи и едно непълнолетно лице, полагащо труд без задължителното разрешение от Инспекцията по труда. Установени са 245 работещи при непълно работно време.

По време на инспекциите са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи.

Особен интерес за инспекторите по труда представляват документите, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа - заповеди за полагане на извънреден труд, за установяване на непълно работно време и поименни графици за сумирано отчитане на работното време.
Това ще означава, че е разрешено труд да се полага и през почивните дни, но не може да бъде превишавана месечно определената продължителност на работното време.