Осъществяването на проект от мащаба на АЕЦ „Белене" несъмнено ще даде допълнителен импулс за заздравяването и сближаването на руско-българските отношения, каза извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Юрий Исаков в отговор на въпрос на „Радио К2" за тенденциите в развоя на проекта „Белене".

Ще поживеем, ще видим. Не искам да гадая какво ще се случи, това е воля на българския народ и правителство" - с тези думи посланик Исаков отказа да прогнозира резултата от предстоящия референдум и допълни: „Как ще повлияе това на двустранните отношения? Построяването на „Белене" ще бъде безусловен позитив, но не се съмнявайте, че ще преживеем и отказа от реализирането му!"

Външната политика в контекста на развитието на съвременна Русия беше тема на лекцията на посланик Юрий Исаков, изнесена в Руския културно-информационен център в навечерието на 25 януари - Денят на Света мъченица Татяна, празникът на руските студенти. От 1755 г., когато Императрица Елисавета I подписва указ за откриването на Московския университет, Татянин ден се празнува като рожден ден на днешния МГУ, а по-късно - и като празник на всички студенти.