Унгария е категорична – ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи членство в Шенген на България. Друг въпрос е дали ще решите да приемете членство в една институция, която в момента умира.

Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение у нас.

След среща с българския си колега Бойко Борисов, Орбан отправи критики към ЕС за отношението спрямо България.

Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите ви и не ви иска в Шенген. Не е справедливо, че допълнително изискват още неща от вас. Не е справедливо, че не признават, че при тази бежанска криза България е с най-добрите резултати, отсече Орбан.

Според него стрес тест имало за всички страни по маршрута на бежанците и България се е справила много добре - спазвате ангажиментите си, успяваме да защитим границите си.

Орбан обяви, че е поканил Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка в Прага на 15 февруари, за да обсъдят формите на сътрудничество, с които държавите могат да са си полезни по бежанските въпроси.

ЕС извършва „ритуално самоубийство” с имиграционната си политика
Обновена

ЕС извършва „ритуално самоубийство” с имиграционната си политика

Предупреди премиерът на Словакия Роберт Фицо

Припомняме, Вишеградската четворка е групата на Унгария, Полша, Чехия и Словакия. В последните месеци на миналата година същите държави отказаха да приемат бежанските квоти на ЕС.

Все повече страни в Европа не могат да изпълнят основния си дълг - да защитят гражданите си. Особено уязвими стават жените. Трябва да защитим не принципите, а хората от тероризма, твърд е по темата унгарският премиер.

За да обоснове тезата си, той даде и личен пример: „В Унгария от 3-годишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на момиче, то трябва да бъде защитено”.

Оказа се, че родният ни премиер също споделя подобна позиция. Поне една крачка можем да направим напред – незабавно да затворим външните граници на ЕС, поне докато досега влезлите бежанци бъдат устроени, категоричен е министър-председателят на България.

Германия с нова политика към бежанците

Германия с нова политика към бежанците

За целта Мароко, Алжир и Тунис ще бъдат смятани

Въпреки общата позиция с Орбан, Борисов съзря и разлика между тях – унгарският му колега бил по-смел и „бързо се оградил”.

Месеци наред бе сочен с пръст, а сега за седмици броени държави се оградиха по същия начин. Ако преди месеци ни бяха чули, сега щеше да има няколкостотин хиляди по-малко бежанци, които да трябва да се прехвърлят назад със скъп транспорт, пресметна Борисов.

Пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност. Това, че се оказваме прави в момента, не ни носи удовлетворение – проблемът не е решен, той се утежнява, смята българският премиер.

Иначе двамата премиери са доволни от проведения разговор, както и от отношенията между двете държави. Според Орбан унгарските предприятия и фирми, които извършват дейност у нас, се хвалят с честна конкуренция и политическа стабилност.

Отношенията ни се базират на взаимното уважение, което в момента липсва в Европа, в европейската политика. Ние, европейските страни, които по-късно са се присъединили съм ЕС, не бива да сме съгласни с тази некултурност. Всяка страна трябва да уважава другите. Ние винаги сме уважавали България, народа й, управниците й, като сме получавали същото, похвали ни Орбан.