На следващото заседание на Комитета за наблюдение по оперативна програма „Регионално развитие" управляващият орган ще предложи около 250 милиона лева да се пренасочат към операции, където броят на одобрените и качествени проекти е голям.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова, цитирана от БНР.

"Общините се научиха да пишат проекти, но сме в процес на усвояване на механизма на рутината на управление на проектите", посочи Михайлова.

Тя допълни, че още има какво да се учим за отчитането на финансовите разходи, прилагането на документи и възстановяване на средствата за изпълнение на проектите.

Според Искра Михайлова това е необходимо, за да може действително средствата по структурния фонд да влязат като жива подкрепа на българската икономика и особено в строителния бранш, когато става дума за рехабилитация на инфраструктура.

"Релокирането на тези средства няма да доведе до механично финансиране на чакащите проекти, а ще изисква в тях да бъдат засилени мерките за енергийна ефективност", посочи Михайлова.

"Управляващият орган на оперативната програма може да разчита на подкрепата и експертната помощ на инструмента на Европейската инвестиционна банка „Джаспърс", който вече откри офис в София", информира още Искра Михайлова.

"Ние сме в разговори по отношение на този елемент - енергийна ефективност да използваме най-добрия опит в момента в рамките на ЕС, за да можем да подкрепим наистина иновативните проекти, които прилагат в образователната инфраструктура възобновяемите енергийни източници", уточни тя.