Правителството прие предложение до Икономическия и социален съвет (ИСС) за разработване на становище по обхвата и адекватността на Кодекса за социална подкрепа и подготовка на анализ на тема "Анализ на актуалното състояние на работните заплати в България - изводи и препоръки", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Целта е изготвеното становище и направеният анализ да помогнат на Министерството на труда и социалната политика да осъществи социални политики, съгласувани в Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021 - 2025 г.

От 1-ви април минималната работна заплата става 710 лева

От 1-ви април минималната работна заплата става 710 лева

От 1 април 2022 г. се увеличава и минималната работна часова заплата

Припомняме, че от 1 април 2022 г. минималната работна заплата (МРЗ) беше увеличена с 9,2% и от 650 стана 710 лв. Решението за това беше прието от парламента заедно с гласуването на държавния бюджет.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите обявиха, че повишението е недостатъчно и поискаха минималната заплата да стане 760 лв. от началото на юли. Национално представителните работодателски организации пък се обидиха на изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че от пазара трябва да се извадят некомпетентните и некадърните работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Те отговориха, че по показател "работещи бедни" България е в средата на класацията в ЕС, но е първа по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на минималната работна заплата МРЗ към брутния вътрешен продукт на глава от населението.

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

Проектът ще бъде внесен с минимална заплата 710 лева и максимален осигурителен доход от 3400 лева