Национален кръг "За Македония" си постави за основна цел твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС и декларацията, гласувана от 44-то Народно събрание.

На пресконференция в БТА историкът проф. Пламен Павлов уточни, че историците не правят нито партия, нито сдружение, нито комитет, а платформа за мнението на учените за тези, които не са съгласни да правят компромиси не само с историята, но с настоящето и бъдещето. Асоциацията на националния кръг "За Македония" е с кръга "Мисъл", а не с кръга "Звено".

"Ние виждаме доста бъбрива група, която успешно колаболира със Скопие, за сметка на историческата истина. Има българско мнозинство в Република Северна Македония и трябва да станат политиците и журналистите да говорят за малцинство", призова проф. Павлов.

"Възраждане" настояха за референдум за ветото на РСМ

"Възраждане" настояха за референдум за ветото на РСМ

Отстъпки нито с българската история, нито с българската култура, език, чест и достойнство не трябва да се правят

Историците не са против никой да има свободно мнение, но в никакъв случай не може да бъде за сметка на България и за сметка на историческата истина, подчерта историкът.

От своя страна проф. Ана Кочева се надява взаимоотношенията между РСМ и България да влязат в нужния коловоз, за да може Македония да получи така лелеяната дата за присъединяването ѝ в Европейския съюз. Всички в националния кръг стъпват на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Тя подкрепя Македония да стане член на европейското семейство, в което се уважават правата на всички граждани. С Македония нямаме малцинствени проблеми, а има една част от българския народ живее в Република Северна Македония, посочи проф. Кочева.

Тя отбеляза, че приемането на понятието обща история с РСМ представлява компромис от страна на България. Транспортен коридор номер 8 между двете държави все още стои не хартия и не е изпълнен. Искаме Македония да извърви своя път, но ключът за еврочленство на Македония се намира в Скопие, изтъкна проф. Кочева.

Историците обявиха, че битката на Националния кръг "За Македония" е битка за националната сигурност.

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония

Археологът проф. Николай Овчаров заяви, че преди известно време предложил да се направи група за бързо реагиране, в която всеки може да участва, да обиколят европейските столици и да поговорят за историята в Париж, Лондон, Москва. Целта била историческата истина да стигне до хората. Академичната наука в световен мащаб е изцяло на българското мнение. Думите на руския президент Владимир Путин затова откъде е тръгнала кирилицата вече не правило впечатление на хората, изтъкна проф. Овчаров.

Ако направим недопустим компромис с РСМ какво ще говорим на нашите деца?, запита проф. Овчаров и добави, че това е битка за България, за словото, за българския език, а не за РСМ.

Говорители на Националния кръг "За Македония" са проф. Пламен Павлов, проф. Николай Овчаров и проф. Ана Кочева. Националният кръг се състои още от 19 учени, интелектуалци, журналисти и общественици: акад. Георги Марков; проф. Пламен Павлов; проф. Ана Кочева; проф. Казимир Попконстантинов; проф. Христо Смоленов; проф. Никола Алтънков; проф. Николай Проданов; проф. Трендафил Митев; доц. Спас Ташев; доц. Александър Гребенаров; Андрей Слабаков; Цочо Билярски; Христо Димитров; Искрен Веселинов; Костадин Филипов; Кристиян Шкварек; Илия Стояновски; Димитър Димитров; Ивайло Шопски.

В последствие подкрепата си дадоха и проф. Николай Овчаров; проф. Михаил Константинов; Харалан Александров; проф. Антоанета Христова; проф. Димитър Аркадиев; Валерия Велева; Петьо Блъсков; Христо Мутафчиев; проф. Петър Стоянович; д-р Милен Врабевски; Светослав Гоцев; д-р Чавдар Ангелов; Екатерина Белчева; Людмил Иванов; Георги Луков; Даниела Горчева; Румен Леонидов.

Готовност за съдействие са изразили и евродепутатите Александър Йорданов, Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.

Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ

Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ

Не трябва да има раздор, там където трябва да сме единни