Италия въвежда 5-дневна карантина за пристигащите от България, като мярката ще е в сила от 31 март до 6 април 2021 година, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

По същия начин ще бъдат третирани и гражданите, които в последните 14 дни преди влизането си в Италия са пребивавали или пък единствено транзитно са преминавали през: Австрия, Белгия, Кипър, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Унгария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Андора, Княжество Монако.

Сред допусканите изключения са за транзитно преминаващите с частен транспорт, като те се задължават в срок от 36 часа да напуснат страната. Изключения има и за екипажи на транспортни средства, за граждани, които влизат в страната за период, който не надвишава 120 часа и докажат основателни причини, свързани с работа, здраве или абсолютна необходимост.

5-дневна карантина за пристигащите в Италия от ЕС?

5-дневна карантина за пристигащите в Италия от ЕС?

Не е ясно кога ще влезе в сила новото правило

Пристигащите от България, както и преди, трябва да попълнят декларация с данните си и причините за пътуването, както и началната и крайната му точка. Те също така трябва и да информират местната компетентна здравна институция за пристигането си в Италия, дори и при липса на симптоми на вируса.

Повече информация за ограничителните мерки в Италия е публикувана на сайта на МВнР на адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/29140

От посолството препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.