Парламентарната група на "Има такъв народ" са внесли в деловодството на Народното събрание предложения за изменения на Закона за личната помощ. Целта - да бъдат удовлетворени исканията на майките на деца с увреждания от "Ситемата ни убива", които протестират от близо 2 години и половина.

"В последните години управлението на ГЕРБ не направи нищо по въпроса. Крайно време е майките на деца с увреждания да получат своето, това, за което от толкова време протестират", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

В конкретика - промените, предложени от ИТН имали за цел да предотвратят предпоставките за допускане на злоупотреби в социалната система чрез "обвързването на кръга правоимащи с компроментираната ТЕЛК система, нарушаването на правата на хората с увреждания чрез ограничаването на кръга потребители с реална нужда и неефективното определяне на броя часове право на личен асистент." А тези предпоставки, посочват от партията на Трифонов, били залегнали в закона, приет от ГЕРБ в началото на 2021 година.

"Запазени са част от предложенията, които оптимизират дейността на механизма чрез ограничение на часовете до 12 часа в делничен ден и 8 часа през уикенда за най-нуждаещите се. Предвидените в закона дейности по гарантиране на финансовото обезпечаване на общините за постигане на по-добро качество. Въведени са изменения с цел избягване на дублирането на услуги", каза Балабанов.

Ако предложенията на ИТН бъдат приети ще се премахнат рестриктивните регламенти и възможностите а злоупотреби, категорични са от партията. Предвижда се и кандидатстването за лична помощ да става въз основа на ясни правила и оценка.