Председателят на парламента Ива Митева свиква утре преди заседанието на депутатите Председателски съвет, на който да се обсъди датата за изборите за президент.

Няколко пъти обсъждахме, мнозинството се обединява около датата 14 ноември, една седмица за втори тур. Вървим към 14 ноември. Нека утре всички колеги от председателския съвет да обсъдим датата, затова не сме включили в дневния ред", поясни Митева пред медиите преди комисията по правни въпроси. Готово е решението, трябва да го подпишем и да го внесем в дневния ред, обяви тя.

За актуализацията на трите бюджета Митева коментира: Мисля, че можем да приемем бюджета на комисии. Сроковете - до втори за малките на ДОО и НЗОК, за големия до 7-ми септември. Във вторник започват малките бюджети, в сряда започва големият бюджет, трите бюджета ще се движат в пленарна зала, уточни още Митева. Комисиите работят усилено, категорична е тя.

Петков и Василев не мислят за политика, докато са служебни министри

Петков и Василев не мислят за политика, докато са служебни министри

Кирил Петков остава фокусиран върху работата си - още две седмици

Ива Митева заяви това, тъй като към нея имало упреци, че комисиите не работят и тя не работила добре. "Внушения се правят в медиите, от страна на Методи Лалов и Весислава Танчева - как не съм разпределяла закони, как не съм разпореждала на комисиите какво да правят. Всички закони съм разпределила, когато са дошли на комисии - разпределено е, аз не мога да разпореждам на комисиите как да работят, нека двамата да прочетат правилника на Народното събрание, има начин на работа, процедури и НС е започнало да работи. На правна комисия направихме график - бюрото, съдебна власт минаваме, обидно е да се правят такива критики, смята председателят на НС.

Тя отговори на въпрос и за внесените от ДБ промени в закона за ВСС. Не съм видяла, но имам притеснения за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, че не може да се прави с обикновен закон. Ако се разпусне Народното събрание, няма да има време, но все пак може да се направи обсъждане, каза тя. Утре ще направим обществено обсъждане на закона за съдебната власт, тогава ще обсъдим и този законопроект, ще го разпределя по комисии. Там трябва да се подходи внимателно, обясни Митева.

В тази връзка тя каза още, че днес на комисия ще постави въпроса за промени в Конституцията. Да се започне отнякъде, има подкомисия, има темата за активното избирателно право, за европейския съд за правата на човека, има теми, по които трябва да започне да се работи, търсят се мнозинства", поясни тя.

Относно нов политически проект с имена на министри от служебния кабинет, председателят на НС Ива Митева каза: "Нека се роди този политически проект, нека видим дали ще се роди и дали ще участва на изборите."