Иван Гешев запозна Евроджъст с риска от закриване на спецправосъдието. Това стана по време на 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз. В рамките на изказването си в сесията, посветена на защита на независимостта на прокуратурите в ЕС, Иван Гешев изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст.

Друг основен акцент във форума бе и стартиране на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Къовеши и нейният екип информираха участниците за дейността на структурата през първите месеци от нейното функциониране.

Снимка 550331

Източник: прокуратура

В рамките на Консултативния форум главният прокурор Иван Гешев проведе и работни срещи, в които бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС.

Събитието бе организирано от Евроджъст и премина под председателството на главния прокурор на Словения - Драго Шкета, главния прокурор на Хърватска - Злата Шипек, и главния прокурор на Германия - Петер Франк. Във форума участват ръководителите на прокуратурите на страните членки на ЕС и националните представители на държавите в Евроджъст.