"Аз съм горд с резултатите от приватизацията, защото те наистина са положителни и това се доказва с числа".

Това заяви бившият премиер Иван Костов (1997 - 2001 г.) в предаването "Тази неделя" по bTV.

Според него няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна, тъй като това е дълбоко вкаран в представите на българското общество неоснователен мит.

"Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените", попита бившият премиер.

"Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията", изтъкна Костов.

По думите му сега трябва да се направи приключителен баланс на Агенцията за приватизация.

Той определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес - за 30 милиарда.

"Всъщност 30 милиарда няма", категоричен беше Костов и допълни: "Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000".

Костов също така обори твърдението, че страната ни е най-бедната държава в Европа заради приватизацията.

"България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.", подчерта Костов.

Той определи като абсолютно неоснователни твърденията, че милиарди са открадни.

"20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа. През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит. Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани", обясни Костов.

"Тези инвеститори, които купиха тези предприятия и ги спасиха - почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци", продължи Костов.

Той коментира и предложените поправки в Конституцията.

"Приравняването на приватизацията, за която няма нито една доказана престъпна дейност по време на нейното осъществяване, с престъпления срещу човечеството нека си остане на съвестта на тези, които го предлагат", каза Костов по повод предложените от управляващите промени в Конституцията.

"Да твърдиш, че един обществен, политически процес, извършван в цяла Източна Европа, при това с много по-лоши резултати, е престъпление, което е извършвано в България и е равно с престъпление против човечеството, е абсолютно несъстоятелно", убеден е той.

Относно искането на ГЕРБ да промени основния закон за приватизационните сделки Костов подчерта, че целта е да бъде закрепена представата в българското общество, че нещо лошо е направено, когато е сменяна структурата на икономиката на страната.

Според Костов "приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България, а пазарна икономика в България може да се създаде само с приватизация".

"Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с "престъпници", които са извършили "престъпна" приватизация", добави той.

По думите това е "посяване на ветрове вътре в България", защото прави нестабилна цялата тъкан на обществото, а тя е пазарна икономика, основана на частна собственост.

"Който сее ветрове, ще жъне бури. Това не може да мине без последици, защото се атакува самата сърцевина на европейска България, нейната частна икономика, нейната пазарна икономика", изтъкна той.

Костов отново предупреди, че строителството на АЕЦ "Белене" е гигантски обществен риск.

Строителството на АЕЦ "Белене" е гигантски обществен риск, който ще очерни абсолютно всичко, което правят правителствата на ГЕРБ досега", каза още Иван Костов и допълни, става дума за много архаичен, старовремски, социалистически проект, който е нежизнеспособен в условия на либерален пазар.

Костов призна, че не иска хората да го запомнят с нещо, не се нуждаел от народна любов, а от истината.