Доктор Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС), се казва в съобщение на пресцентъра на организацията.

Вчера започна провеждането на 68-и редовен отчетно-изборен Събор на Български лекарски съюз.

Тази година в надпреварата за председателкия пост се бориха четирима кандидати - д-р Венцислав Грозев, досегашният председател на БЛС, издигнат от РЛК Плевен, д-р Георги Тодоров, номиниран от РЛК Варна, д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС от 2009 г. до 2015 г., кандидат от РЛК Русе и д-р Иван Маджаров, член на досегашния УС на БЛС, с издигната кандидатура от РЛК Пловдив.

Всеки един от кандидати представи пред Събора своя управленска програма, в която очерта мерките и подходите за стабилизиране на здравния сектор и издигане авторитета на лекарската гилдия, които ще предприеме в новия мандат като председател на съсловна организация. Всички претенденти за поста се обединиха около необходимостта от единност и сплотеност на съсловието, като фактор за ефективност в здравния сектор и основна предпоставка за повишаване качеството на медицинската услуга у нас.

При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, а досегашният председател д-р Венцислав Грозев - 136 гласа. Д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур. След първия даден вот от делегатите на Събора д-р Венцислав Грозев и д-р Иван Маджаров се явиха на балотаж. С 212 гласа на 170 председателският пост отиде в ръцете на д-р Маджаров. Действителните бюлетини бяха 382, а регистриралите се кандидати към същия ден - 404.

Новият председател на БЛС обеща, че ще се бори за повече пари в здравеопазването, макар че не може да обещае нищо в този момент. Д-р Маджаров изтъкна, че важен елемент от ефективността на системата е елиминирането на разделението на лекарите на такива в доболнична и болнична помощ, на работещи в частни или държавни структури.

В оставащите два дни от редовния Събор на съсловната организация се очаква да бъдат избрани заместник-председателите и главен секретар на БЛС, членове на УС на БЛС, председатели и членове на контролна и етичната комисия, председател на Акредитационния съвет на БЛС и членове на Висш медицински съвет.