Държавата е възложител на незаконното строителство. Това коментира заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в интервю за предаването "Неделя 150" на Българското национално радио.

По думите му никой не иска да води война срещу строителните фирми и обясни, че в момента ръководството на МРРБ търси правния и икономически механизъм да бъдат изплатени заработените от пътните фирми средства за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Той обаче изрично подчерта, че за част от текущия ремонт е имало изготвени проекти като за основен ремонт. Поради което строителни дейности, извършвани без ясни регламенти, водят до некачествено строителство. А никой не иска това.

Ние не казваме, че фирмите няма да си вземат парите, но няма да е по начинът, по който са раздавани до сега. Амбицията ни е до вторник да имаме конкретен отговор на даденото от строителните фирми предложение за споразумение, уточни Шишков. Той беше категоричен, че служебният кабинет може да поеме гаранции за разплащане на зимното поддържане - 100 млн.лв, като се търси вариант за осигуряване на още 130 млн.лв. по настоящите договори за текущ ремонт и поддръжка.

С багери и валяци пътни строители искат ремонт на държавата

С багери и валяци пътни строители искат ремонт на държавата

Вече пет месеца сигнализират за катастрофалната обстановка

Иван Шишков съобщи, че регионалният министър Виолета Комитова води разговори в Министерски съвет в бюджета за следващата година да бъдат предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища 1,4 - 1,5 млрд.лв. Целта е да се прекрати порочната практика за плащане в края на годината.

"Протестиращите пътни фирми в голямата си част се представляват от бивши шефове на АПИ и съм сигурен, че освен от пътно строителство тези хора разбират и от администриране и са абсолютно наясно със ситуацията", беше категоричен заместник - министърът.