Точно 16 часа, както бе обявено вчера, започна протестът на пътните строители в страната. След разговори с работната група вчера бе обявено, че въпреки позитивния диалог, обявеният протест днес ще се състои.

Десетки работници излязоха на площадчето срещу Министерски съвет в София.

Десетки служители на благоевградската пътно-строителна фирма "Грома Холд" излязоха в края на АМ "Струма" край Благоевград. Протестиращите бяха извън пътното платно, но 6 самосвала се въртяха в кръговото без да излизат от него с надути клаксони.

Снимка 548363

Източник: БГНЕС

Във Варна протестиращите струпаха тежка техника на Аспарухавия мост. Издигнати бяха транспаранти с надписи: "Съжаляваме за неудобството, но държавата е в ремонт", "Ще има зима без снегорини" и др. Очакваше се демонстрациите да продължат час, но участниците започнаха да пропускат автомобили по-рано, съобщи БНР.

От Браншова Камара "Пътища" в позиция посочват, че вече пет месеца сигнализира държавата за катастрофалната обстановка, в която са принудени да работят фирмите от пътно-строителния бранш, както и че е спряна подготовката за предстоящи зимен сезон.

От Министерски съвет и МРРБ контрират, че парите за зимно почистване са подсигурени - 100 млн. лв. с актуализацията на бюджета и проблем със почистването не би трябвало да има.

Също така се търсят начини за изплащане по график и на дължимите вече суми.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Комитова прехвърли топката към предишното управление на ГЕРБ

Според юристите от работната група поради надвишаване на прогнозните стойности в договорите, те са изчерпани и финансовите отношения между фирмите и Пътната агенция трябва да бъдат уредени по друг начин.

Юристите на браншовата камара са на мнение, че договорите са действащи, а прогнозата стойност не е крайна, а определящото за продължителността на договорите е тяхната крайна дата, която за някои от тях и 2005 година.

Работници от пътностроителна фирма блокираха за час главния път Русе-Бяла в района на разклона между селата Мечка и Иваново. Недоволството на работниците е заради неизплатени от държавата средства за извършени от компанията дейности по ремонт и поддръжка на пътищата в региона.

Всички протестиращи бяха облечени в сигнални жилетки и носеха плакати с надписи "Искаме си парите. Стига само обещания", "Платете ни сега!", "Не сме крадци!", "Ще има зима без снегорини!"

Полицаи отбиваха движението по обходен път и по този начин никой от пътуващите по маршрута не разбра, че има такъв протест.

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Осигурени са над 100 милиона лева

Припомняме, че това ще е втори голям протест, организиран от пътните строители този месец. На началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившия финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като юридически несъстоятелен. 

Интересното в протеста бе, че от МРРБ съобщиха, че една от протестиращите фирми е взела над 95 млн. лв. аванс.