Все още няма конкретни срокове, в който ще бъдат изплатени дължимите над половин милиард лева на пътния бранш. Има обаче принципно разбирателство за уточняване на конкретни срокове, което следва да стане факт скоро. Осигурени са над 100 милиона лева, които ще гарантират, че зимата няма да ни изненада - т.е. ще има достатъчно средства за снегопочистване на пътищата.

Това увериха на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Валери Белчев и регионалният такъв Виолета Комитова. Те, премиерът Стефан Янев и представители на пътния бранш проведоха среща, на която обсъдиха казуса с висящите милиони задължения от страна на държавата към частните фирми. В нея участваха още и заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова и директорът на АДФИ Стефан Белчев.

Оставаме в стачна готовност, предупреди инж. Стефан Чайков, шеф на браншова камара "Пътища".

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

Няма колебание дали парите, които се дължат, са законни или са незаконни

"Диалогът продължава. Важното е, че това, което си казахме при срещата с президента Румен Радев, бе потвърдено и на тази с премиера Стефан Янев. Ще бъде създадена работна група, която да реши проблемите", заяви Чайков.

"Не сме спирали да мислим по този казус, откакто сме встъпили в длъжност. Но при условие, че има подписани договори за милиард и половина, а средствата са много по-малко, това не е лесен въпрос", каза на свой ред регионалният министър Виолета Комитова.

"Ще има достатъчно средства, за да започне спокойно зимният сезон. Втората добра новина е, че имаме конструктивен диалог с браншовите организации, за да можем за започнем планирането на проектите за следващата година. И трето - сформирането на тази съвместна работна група подсигурява основа за конструктивен диалог", заяви финансовият министър Валери Белчев.

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Първоначално Василев настояваше изплащането да е с хоризонт 5 години

Припомняме, общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата. Дължимите суми са следствие от допълнително възложени задачи на фирмите в нарушение на Закона за обществените поръчки, а от предишните правителста са изплащани в края на годината с министерски постановления от бюджетния излъшък.

За дължимите от държавата пари финансовият министър от първото служебно правителство Асен Василев настояваше да получи санкцията на парламента за изплащането на тези допълни договори на пътните строители, но депутатите му отказаха

Недоволни пътни строители блокираха центъра на София в час пик

Недоволни пътни строители блокираха центъра на София в час пик

Искат си дължимите от държавата над 800 милиона лева

Миналата седмица строителни фирми организираха голям протест под прозорците на Министерски съвет и пред Народното събрание.

След протеста от МРРБ съобщиха, че една от протестиращите фирми е взела над 95 млн. лв. аванс.