Най-важният извод, който ББК "Пътища са успели да постигнат на срещата си с президента е, че държавната администрация признава безспорно вземанията на пътно-строителните фирми по договора за текущ ремонт, поддържане и зимно поддържане.

Председателят на Камарата Стефан Чайков коментира пред журналисти, че са получили уверение от служебния финансов министър, че има средства и че плащанията биха могли да се случат, но трябва да се намери законовото издържана формула. Припомняме, че Асен Василев настояваше да получи санкцията на парламента за изплащането на тези допълни договори на пътните строители, но депутатите му отказаха. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

От "екзотична юридическа конструкция" до "правен абсурд" бяха определенията

Законовата рамка ще се дискутира допълнително на 17 септември, петък, всички заинтересовани страни в областта на пътно-строителните фирми ще участват на среща в Министерски съвет. Срещата ще се проведе със служебния министър-председател Стефан Янев и със служебните министри на регионалното развитие и на финансите Виолета Комитова и Асен Василев.

На нея ще се търси законовата рамка, така че първо да се договори механизъм за разплащане на старите задължения и законовата рамка за 100-те милиона, които вече са гласувани от НС за предстоящия зимен сезон, обясни Чайков.

По думите му няма колебание в диалога между институциите и Камарата дали парите, които се дължат, са законни или са незаконни. Трябва да се приведе републиканската пътна мрежа в нужния ѝ вид, защото зимата чука на вратата, предупреди Чайков.

Следваща стъпка е какви средства биха могли да се разплатят в рамките на тази година и какви средства ще останат за другата година. ББК "Пътища" ще настояват да получат парите си до края на годината, но по думите на Чайков това било нереалистично. Няма да коментирам тази тема, докато не преминем през правната страна на въпроса, посочи той.

Засега протестът на Камарата в петък се отменя, уточни Чайков на въпрос на News.bg.

Протестираща строителна фирма взела над 95 млн. лв. аванс

Протестираща строителна фирма взела над 95 млн. лв. аванс

"Автомагистрали Хемус" АД работи на км 135 от бъдещия аутобан