Един, максимум двама задържани от затвора "Гуантанамо" ще приеме страната ни.

Ще бъде създадена междуведомствена работна група, за да се обсъдят всички възможни детайли за евентуалното приемане на един, но не повече от двама души от закриващата се база в Гуантанамо.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който бе изслушан по казуса Гуантанамо във вътрешната парламентарната комисия, която заседава съвместно с Външната комисия на НС.

Министърът каза, че няма срок, до който трябва да приемем затворниците. Хората, които ще приемем, по думите на Цветанов, ще са със статут на задържани, към които няма повдигнати обвинения.

Цветанов обясни, че поради тази причина човекът от базата няма да бъде задържан у нас. Ще се изяснява дали той ще е със статут на бежанец.

Ние ще поставим условията и ще изберем кои „жители" на Гуантанамо да приютим на българска територия.

Една от причините за това решение е изпратената молба до всички страни членки на ЕС от Китайската република да не приемат на своя територия китайски затворници от базата.

Причина да приемем затворници от Гуантанамо според Цветан Цветанов е стратегическото партньорство със САЩ.

Той изтъкна, че Америка ни е оказала сериозна подкрепа за случая с медиците ни в Либия. На въпрос дали България ще приеме либийски затворник от базата, Цветанов бе лаконичен и не пожела да назове националността на „нашия" затворник.

Евентуален отказ от наша страна според вътрешния министър няма да развали стратегическото партньорство със САЩ.

Парламентът ще трябва да излезе със становище дали ще приемем затворник на наша територия, но решението ще е на правителството, обясни Цветанов.

Страните от ЕС, които ще приемат затворници от Гуантанамо са Ирландия, Франция, Белгия, Испания, Германия и Унгария.

Италия също ще приеме 3-ма тунизийци. Швейцария е провела разговори по темата със САЩ, но конкретна договорка няма.

Холандия е с положително становище за приемането на затворник на своя територия. Засега само Норвегия категорично е отказала.

Припомняме, специалният пратеник на американската администрация по закриването на затвора Даниел Фрийд изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което иска от българското правителството да разгледа тази възможност.

Малко по-късно вътрешният министър увери, че ако страната ни приеме затворници от Гуантамо, те ще са такива, които няма да застрашат националната сигурност.

В момента в базата в Куба се намират около 200 задържани с различен статут.

От няколко месеца американското правителство иска да прехвърли затворници от "Гуантанамо" в други страни и е повдигало този въпрос пред съюзниците си от НАТО.

Затворът "Гуантанамо" се намира в американската военноморска база в Куба. След атентатите на 11 септември 2001 година там бяха задържани противозаконно граждани на арабски страни.

Повечето бяха заподозрени в тероризъм и връзки с "Ал Кайда".

Тъй като част от тези хора са държани години наред без съд и присъда, но са считани за прекалено опасни да бъдат пуснати на свобода, президентът Барак Обама обеща на избирателите си да закрие затвора-символ на нарушаване на човешките права.

За тази цел обаче задържаните трябва да бъдат преместени в затвори в Европа, където не всички държави от НАТО са съгласни.