Очаква се днес да бъде избран нов председател на Върховния касационен съд. Изборът ще бъде  направен между две претендентки за поста - Таня Райковска и Павлина Панова.

Съдия Таня Райковска започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд - Велико Търново, а впоследствие във Втори районен съд - София. Работила е също в Софийски градски съд. Към момента на кандидатурата й за шеф на ВКС, тя е заемала позицията на председател на Търговската колегия на ВКС.

Съдия Павлина Панова започва професионалната си кариера като стажант-съдия в СГС. По-късно е назначена за прокурор в Районната прокуратура в София, първоначално като младши прокурор, а в последствие като прокурор. Към настоящия момент е зам. председател на ВКС.

Припомняме, преди седмица председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров увери, че няма капки съмнение относно професионалните и нравствените качества на кандидатките за председател на ВКС.
Той уточни, че информацията от възможните публични източници и от стандартните, които се използват при всяка конкурсна процедура -  данни от Инспектората към ВСС, от Инспектората към Върховната касационна прокуратура, Становища на Етичната комисия към ВКС,  данни от Сметната палата, НАП.
И двете кандидатки са дали писменото си съгласие за падането на данънчо-осигурителната тайна и възможност за запитване и отговор от страна на НАП.

Оказва се обаче, че около името на Таня Райковска са възникнали повече въпроси за изясняване, тъй като името й е споменавано в 3 сигнала до ВСС през годините.

Първият е свързан с две решения - едно по гражданско дело и друго по търговско дело, които според страна по делото са  противоречиви. Тодоров увери, че е направена проверка от председателя на ВКС и е установено, че няма такова нещо.

Другият сигнал е свързан с  освобождаване от държавна такса в голям размер - над 80 000 лв. Председателят на Етичната комисия към ВСС  разясни, че всъщност друг съдия е постановил освобождаването от тази такса, а Райковска е била „за" внасяне на такава такса.

Третото оплакване е срещу съдия от районен съд в страната, което е било адресирано до ВКС. Поради факта, че ВКС е определил, че актът на въпросния съдия подлежи на инстанционен контрол, съдия Райковска е станала обект на „недоволството".

Поставени са били и въпроси за независимостта на съдебната власт и отстояването й, както и  виждането на двете кандидатки за борбата с корупцията. Етичната комисия не е пропуснала да изследва и роднинските връзки и евентуален конфликт на интереси.

Оказва се, че съпругът на Райковска, Румен Райковски, е адвокат, но той се занимава с различна материя от бъдещата дейност на съпругата си.  В работата си  той се занимава предимно с наказателни дела и по-малко с граждански.  Дъщеря й също има слабост към наказателното право.

Съпругът на съдия Панова е извън съдебната власт. Той е историк по образование, а синът им е студент по право в Софийския университет.

Гласуването ще е машинно, като за всеки от кандидатите за председател на ВКС се гласува според поредността на постъпване на заявленията, чрез електронната система за гласуване. Всеки член на ВСС има право да гласува „за" само за един кандидат.

От ВСС са категорични, че системата за машинно гласуване дава гаранции, че за един гласуващ ще бъде отчетен само един глас, вотът ще бъде обработен от машината и отчетен на електронното табло коректно, както и че се гарантира тайната на гласуването, защото няма начин да се извърши проверка кой как е гласувал.

Абсолютно невъзможно е от системата да бъде извлечена информация от кой пулт как е гласувано, както и манипулиране на тайния вот от пултовете", декларират съставителите на въпросната система.