Двама българи ще участват в експертната група на високо ниво към Европейската комисия за борба с фалшивите новини, предаде БНТ.

Тя трябва да дефинира понятието "фалшиви новини" и до пролетта да изготви стратегия за справянето с това явление.

Българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел представи днес председателя на групата - холандския професор по авторско и медийно право от университета в Утрехт Маделин де Кок Бюнинг.

Вени Марковски от българското "Интернет общество" и Димитър Димитров от Уикимедия са двамата българи, които участват в експертната група.

Над 300 експерти, преподаватели и журналисти от цяла Европа са заявили желание да участват в работа й, като от тях са били селектирани 40.

"Това беше основната ни цел - да осигурим експертиза, географски баланс, представителност и в крайна сметка разнообразие. Но искам да кажа и нещо много важно - разчитам и на тези, чийто кандидатури не бяха селекционирани. Искам да продължим да работим с тях, ще бъдат организирани още много дискусии и конференции. Разчитам на това гласът на всеки, които има желание да сподели с нас идеите си, да ни даде пример за добра практика, да го направи." - заяви Мария Габриел.

Според нея, феноменът "фалшиви новини" трябва да се разгледа в дълбочина, защото той не познава граници и има силни последствия в политически, социален и икономически план.

Холандката Маделин де Кок Бюнинг обеща всички от групата "да работят като луди", за да могат бързо да представят стратегия за противодействие на вредоносното явление.