Титлата "пожарникар на 2019 година" получи Тошко Бързилов, дългогодишен ръководител на Националния оперативен център на ГДПБЗН. Това стана ясно на днешната официална церемония, която се провежда за 25-и пореден път.

Вътрешният министър Младен Маринов благодари на ръководството на главната дирекция за усилието, което полага в развитието на материално - техническата база, за изключително добре изградения административен капацитет и за умението да ползва възможностите за европейско финансиране.

Над 30 сгради на пожарни служби в страната са реновирани, като някои са изградени наново и този процес продължава.

Той посочи необходимостта от развитието на доброволческите формирования и добави, че в момента има над 3000 обучени доброволци.

Снимка 465674

Източник: МВР

Вътрешният министър отдаде почит към паметта на колегите, изгубили живота си в битка с огнената стихия и пожела на пожарникарите да продължават да се учат в практиката и да изграждат своите професионални умения.

Традиционният конкурс "Пожарникар на годината" се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление "Пожарогасителна и спасителна дейност". Третият - за служители от направление "Контролна дейност". Четвъртият обхваща направление "Превенция". През последните години се утвърди и категорията "Отличени" - за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Тази година комплексен победител и носител на титлата пожарникар на годината стана Тошко Бързилов, дългогодишен ръководител на Националния оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". В своята кариера той е награждаван многократно от министъра на вътрешните работи и е носител на трите степени на почетния знак на МВР, както и на отличието "За доблест и заслуги" - I степен.

Снимка 465675

Източник: МВР

В раздел "Контролна дейност" награди получиха мл. инспектор Александър Генчин, началник на УПБЗН - Септември, мл. инспектор Иван Минков от РСПБЗН-Чепеларе, инспектор Велизар Михов от РСПБЗН - Казанлък и инспектор Божидар Манчев от РСПБЗН - Плевен. Гл. инспектор Пламен Иванов, началник на РСПБЗН - Велико Търново и инспектор Владимир Иванов от РСПБЗН-Видин спечелиха конкурса в раздел "Превенция".

Снимка 465676

Източник: МВР

Директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов награди със специална статуетка инспектор Ризван Кьоров от РСПБЗН - Кърджали и мл.експерт Валентин Иванов от РДПБЗН-Бургас за проявен героизъм при изпълнение на служебните им задължения. Победител в раздел "Пожарогасителна и спасителна дейност" за младши изпълнителски длъжности е мл. експерт Цветан Косев от РСПБЗН-Габрово. Негов подгласник стана мл. експерт Динко Тодоров от РСПБЗН-Димитровград. В раздел "Пожарогасителна и спасителна дейност" за ръководни, експертни и изпълнителски длъжности е комисар Тошко Тошев, зам.-директор на СДПБЗН. В рамките на церемонията бяха връчени и отличия на още седем българи, които през изминалата година имат принос за осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението. По традиция награди получиха и най-добрите доброволци.

Награда получи и екипът на "Пирогов" и зам.-местник директора проф. Николай Габровски.

Проф. Габровски получи отличието в Категория "Отличени" за съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението заради бързите и адекватни действия за минимизиране щетите при пожара, който избухна в сградата на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" на 26 срещу 27 ноември 2019 г.

Снимка 465678

Източник: МВР