Два нови аквариума за акули, може би най-големите в Европа, започват да се изграждат в Регионалния природонаучен музей - Пловдив. Това каза Директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров съобщи Нова телевизия.

Той обясни, че те ще бъдат с обем 10 000 и 12 000 литра, а посетителите ще могат да видят в тях акули, скатове и други едри и екзотични морски обитатели.

Проектът за изграждане на нови съдове за морски обитатели датира от 4 години. Предвидено е сега да бъдат направени два нови аквариума с капацитет 10 и 12 хиляди литра, допълни той.

Тодоров обясни, че аквариумите ще бъдат най-големите, с най-голяма вместимост в България, а може би и в Европа.

По-големите аквариуми, като тези в Барселона и Истанбул, например, се намират на брега на морските басейни и обслужването им е много по-лесно. Водата, която ще се използва за бъдещия аквариум в Пловдив, ще се приготвя на място. В по-големия съд ще бъдат поставени морски обитатели, предимно акули, разказа още той.

Инвестицията за изграждането на двата аквариума ще бъде около 80 000 лева. Тодоров коментира, че оборудването вече е поръчано. Очаква се след около два месеца да бъде завършено и неговото поставяне в музея, допълни още той.

В заключение той допълни, че в момента в музея живеят 6 вида акули и 3 вида скатове, които увеличават размерите си и се нуждаят от по-голямо пространство. След изграждане на новите съоръжения се предвижда видовото разнообразие да се увеличи.