Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То ще бъде с капацитет 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Строителните дейности по преустройството на съществуващата сграда, която е в непосредствена близост до затвора, и превръщането й в модерно пенитенциарно заведение, трябва да приключат за една година.

Служителите в затворите искат нови заплати, но и нови стандарти за работа

Служителите в затворите искат нови заплати, но и нови стандарти за работа

Потвърждават, че ще участват в протеста на полицаите утре

Инвестиционният проект предвижда основен ремонт и преустройство на всички стаи и зали и обособяването им в спални помещения със самостоятелни санитарни възли. Предвидено е още изграждане на бани, кухненски блок, спортна зала и помещение за свиждане, лавка (смесен магазин), перално отделение, помещения за надзорния и административния състав. В двора, освен места за престой на открито, са проектирани алеи, зелени площи и спортни площадки за волейбол, баскетбол и мини футбол.

В обновената сграда ще бъдат настанени лишените от свобода от т. нар. затворническо общежитие "Керамична фабрика", след като лошите битови условия в него години наред са критикувани от национални и международни и институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчва неговото закриване. За момента затворниците от "Керамична фабрика" са преместени в Бойчиновци.

В затворите у нас не се спазвала нито дистанция, нито хигиена срещу COVID-19

В затворите у нас не се спазвала нито дистанция, нито хигиена срещу COVID-19

Предложено е да се освобождават временно затворници с нисък риск от заразяване

Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма "Правосъдие" по Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021 и са в размер на 1 млн. 614 хил. лв. Обектът е част от проекта "Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите", като в него са разписани още инфраструктурни обекти. Предвидено е в затворническите общежития "Хеброс", "Самораново" и "Строител", съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения (half-way house). Целта е да се въведе нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при завръщането им в обществото. Ще бъдат изградени нов арест и пробационна служба в Петрич и нов арест в Самораново.