"Ситуацията в затворите и в арестите е такава, че нито може да се спазва изискваната дистанция, нито високо ниво на хигиена, каквито предпазването от Covid-19 изисква".

Това заяви пред БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, във връзка с получена жалба от група осъдени в Централния софийски затвор и техните близки, в която се съобщават тревожни данни за липсата на системни мерки за предпазване на здравето на затворниците и на персонала в затвора.

Той припомни, че затворите в България са препълнени и посочи примери от оплакването, че при раздаването на храна не се спазва нужната хигиена.

Кънев уточни, че заедно с "Български адвокати за правата на човека" са призовали в писмо до Народното събрание в Закона за извънредно положение да бъдат дадени правомощия на началниците на затвори със заповеди да освобождават временно, до края на периода на извънредно положение в страната, затворници, които са с нисък риск - възрастни, бременни и с различни заболявания. 

Също така са предложили да отложат изпълнението на наказанията за лишаване от свобода, които са постановени за лица, които не са задържани.

По думите на Кънев затворите са "епидемични помпи", както ги наричат много специалисти. 

"На много места в Европа коронавирусът е проникнал в затворите, където санитарните и материални условия са много по-добри от тези в България. Ние се опасяваме, че това ще се случи и в България", отбелязва той.

По думите му БХК има отговор от Министерството на правосъдието и от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", че няма установени случаи на хора с коронавирус в затворите и арестите в страната.

Според Кънев споменатият от председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски един заразен арестант вероятно се намира в полицейски арест.