Хипертонията или високото артериално налягане е сред най-често поставяните диагнози в световен мащаб. Това я превръща и в пандемия за съвременното общество. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи от 2021-ва, близо два милиона са диагностицираните хипертоници в България, а в глобален мащаб броят им надхвърля милиард. Знае ли се обаче достатъчно за заболяването?

За да бъде повишена осведомеността и да се разбере важността от навременни действия за превенция и контрол на високото кръвно налягане, Световната лига на хипертонията инициира 17 май като Ден за борба с хипертонията. Мотото през тази година е "Измери кръвното налягане, контролирай го, живей по-дълго".

Чрез здравни и информационни кампании в отбелязването се включва и Българската лига по хипертония в партньорство с различни държавни и неправителствени организации, сред които и компанията Microlife България. Следвайки световните тенденции в грижата за здравето, Microlife създава и патентова технологията AFIB. Тя е внедрена в апарати за кръвно налягане, позволявайки откриването на предсърдно мъждене без ЕКГ по време на измерване, дори в домашни условия.

Такива са моделите BP A6 Plus и BP A3 Plus на Microlife, които са част от тазгодишното отбелязване на Деня на хипертонията и могат да бъдат взети от аптечната мрежа в страната на промо цена до края на месец май. На специална платформа пък е поместена информация, касаеща най-честите симптоми и навременни действия при състояния, причинени от хипертония.

Това е от съществено значение, защото обикновено хипертонията протича безсимптомно и много хора не знаят, че я имат. Някои от признаците за наличието ѝ включват главоболие, замайване, затруднено дишане, проблеми със зрението или шум в ушите. Ето защо при появата на някои от тези фактори, е добре да се потърси мнението на медицинско лице и да се извършват редовни измервания на артериалното налягане. За наличие на заболяването може да се говори, когато получените стойности са 140/90 mmHg или по-високи.

При това състояние сърдечният мускул бива бързо изтощаван, тъй като, за да се осъществи циркулирането на кръвта в кръвоносните съдове, се изразходва по-голямо количество енергия. В следствие на това, хипертонията се превръща в основен фактор за появата на инфаркт, инсулт, аритмия, бъбречни и други здравословни проблеми.

Ето защо отговорната грижа за себе си е най-важна. Освен промени в начина на живот и хранителния режим, тя включва и редовен мониторинг на артериалното налягане. А правилният избор на подходящи апарати за измерване като Microlife може да спаси живот.