В София има докарана измервателна станция, която да покаже, че ако се лишим за кратко от автомобила си, въздухът в града става по-чист. Инициативата е много важна в подкрепа на всички мерки, които Столична община, заедно с гражданите на София, предприема, за да направим въздуха по-чист.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод Международния ден без автомобили.

Без автомобили в централната част на София за шест часа

Без автомобили в централната част на София за шест часа

От 11:00 до 17:00 часа днес центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили

Тя припомни, че традиционно за поредна година София се включва в Международния ден без автомобили и центърът на града е свободен от движение на автомобили. Фандъкова изрази надежда много хора да се разходят пеша, с велосипеди или с градския транспорт.

Столичният кмет увери, че "Пътна полиция" са на своя пост, така че ако има нарушители, те ще бъдат санкционирани. Цялата синя зона е затворена от 11:00 до 17:00 ч., а изключение правят излизащи автомобили на живеещите в района или лични празници и сватби, обясни Фандъкова.

Тя покани всички жители и гости на столицата да посетят инициативите, организирани от Столична община и от всички музеи по случай отбелязването на Независимостта.

Фандъкова честити на всички българи и софиянци отбелязването на 110-ата годишнина от Независимостта на България и добави, че за нея Независимостта означава огромна отговорност, да поемеш нещата сам, в собствените си ръце, да работиш, така че да развиваш себе си, семейството, града и страната.

"Преди 110 години нашите предци са извоювали Независимостта на България, но това не е краят, а само началото", изтъкна тя и допълни, че е най-важно хората да се чувстват свободни. Фандъкова изрази увереност, че София има всички условия и позволява на хората да се чувстват свободни.