Българите са с европейска генетична структура. Не сме потомци на траките, нямаме генетична близост и с тюрки, алтайци, хуни, татари или монголи, както твърдят някои.

Това показва изследване, ръководено от проф. Драга Тончева от Медицинския университет, при което се използват най-новите технологии за анализ на ДНК. Част от него е проведено в Италия, която го финансира безвъзмездно с 50 хиляди евро.

На изследователския екип е бил оказван натиск, за да обяви, че българите са преки потомци на траките - обещано им е финансиране за научната им работа, ако подкрепят тази теза.

Те обаче остава верни на професионалните си принципи. Акад. Ангел Гълъбов е категоричен - доказването на подобна версия е "абсурд".

През последните 5 години са събрани данни за нашия геном от съвременни етнически българи. След това са изследвани антични проби от прабългари и траки.

"Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго - генетично нямаме допирни точки. Българите са евразийска популация. Тоест, те са европейски тип." - коментира д-р Десислава Нешева, която е част от екипа, работещ по изследването.

Държавните институции обаче са изоставили проекта и няма средства за неговото продължаване.

Предстои създаването на дарителска сметка към фонд "13 века България" за събирането на средства в подкрепа на изследването.