Изолиран е подвижният състав и превозният персонал на влак, с който е пътувал установен с коронавирус пациент, съобщават от БДЖ.

Става въпрос за влак № 2601 от София за Варна на 14 март. Мярката е предприета, след като е установено, че диагностициран с коронавирус пациент е пътувал с този влак.

8 положителни проби за коронавирус днес

8 положителни проби за коронавирус днес

До 51 случая се повиши разпространението на заразата

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване.

Националният железопътен превозвач препоръчва на своите клиенти да спазват висока лична хигиена, като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места, да наблюдават здравословното си състояние и да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

Хронологията:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първата жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса; 14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 10 нови установени, 51 установени.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".