Изплащането на обезщетенията за бременност и раждане от НОИ редовно закъснява.

За това сигнализираха майки от Горна Оряховица и Велико Търново, предаде Би Ти Ви.

Според тях, много често парите се превеждат със закъснение две-три седмици след установения 30-дневен срок за обработка на документите.

При някои закъснението е дори няколко месеца.

От Социалното осигуряване обясниха, че забавянето на плащанията се дължи преди всичко на грешки при оформяне на документите от личния лекар или работодателя.

Забавяне на плащанията може да има само при грешка в попълване на документите, категорични са от Социалното подпомагане.

В този случай, компютърната система на НОИ автоматично блокира превода към банката докато не бъде коригирана, обясниха от службата.

"Добре е когато майките видят, че се забавят плащанията да се обадят при нас, защото разбирате всеки случай е специфичен".

Това заяви началникът на отдел "Краткосрочни плащания и контрол" към "Социално осигуряване" - В. Търново Рашко Мечков.

„Ние трябва или да търсим работодателя или да се обърнем към здравните органи да нанесем някаква корекция, да нанесем някаква поправка в данните, които подаваме, да ги обработим, за да може по своевременно да им плащаме."

Системата за изплащане на болничните, която влезе в началото на тази година е изключително усложнена и много трудно може да се установи къде е грешката, дали при личния лекар написал болничния лист, дали при работодателя, подал декларацията или някъде в компютърната система на НОИ, обработваща документите, коментираха от счетоводна фирма.