Допълнителни екипи на Спешна помощ започват да работят по Черноморието от утре, съобщава БГНЕС.

В Приморско, Слънчев бряг и Златни пясъци до края на сезона ще бъдат осигурени линейки с по два дежурни медицински екипи.

Очаква се днес следобед да пристигне линейката в Приморско, която ще остане до края на сезона. В момента туристите в града, които надхвърлят 100 000, се обслужват само от един спешен екип от шофьор и фелдшер.

Кметът на Приморско Димитър Германов обясни, че в курорта функционира изнесен екип на Спешна помощ. "Това означава, че когато има сигнал на територията не само на община Приморско, а и на Царево и Созопол, от 112 екипът получава разпореждане и тръгва. И тази врата остава затворена, заключена. Няма медицинско лице, което на място да посрещне човек, който има нужда от спешна помощ", посочи той.

В Спешния център в Приморско, където работи един екип, не вярват, че ще има допълнителна линейка. Според тях мярката е закъсняла, защото сезонът почти е свършил и това е трябвало да бъде направено в края на май.

"Средно на ден с линейката минаваме от 300 до 500 км., като адресите са от 15 до 20. Най-близкото разстояние до болниците в Бургас е 50-60 км. 12-часово дежурство, пет смени, до Бургас и обратно два часа и ако за два часа някой тук може да се справи със 100 000 население в Приморско, да заповяда", заяви шофьорът на линейка Янко Янакиев.

Според кмета това е частично решение на проблема.