Заради Африканската чума по свинете стопани умъртвиха доброволно прасетата си тип "заден двор". Кметовете на населени места, в които това се е случило заради опасния вирус, до днес трябва да са готови със списъците на хората, приложили спешната мярка и подлежащи на подпомагане. Списъците трябва да бъдат разлепени на публично място. Това съобщава БНР.

След 1 септември изплащат обезщетенията за доброволно заклани прасета

След 1 септември изплащат обезщетенията за доброволно заклани прасета

Еднократната помощ е в размер на 300 лв.

Всички, които доброволно са умъртвили прасетата си ще получат по 300 лева. Това не е компенсация, а финансова помощ за дезинфекция на стопанствата. За тази цел хората трябва да са подали заявление, в което гарантират, че са почистили задните си дворове и че няма да отглеждат прасета през следващата една година. За да нямат спекулации, списъците, подписани и от ветеринарен лекар, ще бъдат сложени на достъпно за всички място, с което се гарантира взаимен контрол. Парите ще се изплащат според заявеното желание - на ръка или по банков път след 1 септември.

До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета
Обновена

До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета

До края на деня те ще получат акт за административно нарушение

33 са огнищата на Африканска чума до момента. Припомняме, че като превантивна мярка домашните прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми трябваше да бъдат умъртвени.