Хазната няма да се изпразни, тъй като такива ниски данъци са просто добавена стойност. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с идеите за намаляване на ДДС-то.

Според него данък ДДС може да се промени към диференцирани ставки, където има нужда. Според него най-пострадалият бизнес е на ресторантите.

По думите му работа на политиците е да обяснят, защо свалят един данък, а качват друг. Цонев заяви, че след направен анализ на храните и лекарства се е достигнало до заключението, че пазарът на цените на лекарства е доста регулиран и ако на един тип лекарство бъде сменено ДДС-то, цените ще паднат.

ДПС внесе предложението си за 9% ДДС върху детските стоки

ДПС внесе предложението си за 9% ДДС върху детските стоки

Също така и за хотелите, но не и за ресторантите

Намаляването на ДДС-то на ресторантите и детските храни няма да нанесе кой знае каква щета, но ако общо ДДС-то се смъкне с 2% общо, поне два милиарда във фиска ще отидат надолу, подчерта Цонев.

На въпрос защо ГЕРБ са предпочели Цонев за председател на комисията, която ще следи харчовете в ковид кризата, а не социалист, депутатът от ДПС коментира, че социалистите много политизират всичко, някои факти могат да бъдат изкривени и по този начин може да се политизира работата на комисията. Той заяви, че БСП  понякога са кресливи опозиция с основание не ги прави единствената опозиция.

Във връзка със случая Божков, Цонев заяви, че ДПС няма да коментира, защото според него това отклонява акцента на проблемите в обществото.