Проблемите ни днес с Република Северна Македония са резултат и от липсата на национална политика за сънародниците ни зад граница. Отношенията там се свиха до издаване на български паспорти, без да разширяваме влиянието на България, дори и след подписването на Договора за добросъседство". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на "Дондуков" 2. Вицепрезидентът посочи като показателен пример, че в "Будната България" са получени материали дори от далечна Австралия и още 18 страни, но не и от съседна Република Северна Македония. Илияна Йотова изтъкна, че страната ни няма никакво лоби сред европейските си партньори за издържаната и единодушна българска позиция. "Нямаме лоби в научните среди в славистиката. Не възстановихме и не открихме

Илияна Йотова изтъкна, че кризата с COVID-19 открои още повече необходимостта от национална политика за българите в чужбина. Удвоихме и буквално утроихме кореспонденцията си с нашите общности от историческите диаспори, от старата и нова емиграция. Тези месеци през пролетта се роди една нова солидарност, между непознати хора от всички краища в света, посочи вицепрезидентът.

През 2020 г. от президентската институция беше планиран голям форум, който да събере представители на българите в чужбина и заедно с българите в България да се обсъдят общите политики. Пандемията възпрепятства осъществяването му.

Вицепрезидентът представи резултатите от двете виртуални инициативи, които организира с българите в чужбина през 2020 г. Стотици българи от всички краища на света се включиха в "Голи са без книги всички народи" по случай 24 май и в "Будната България" за Деня на народните будители.

Илияна Йотова открои някои от основните проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни зад граница и споделят пред нея. Остър остава проблемът с намирането на учители по български език в чужбина не само заради липсата на материални стимули, но и заради административни пречки. Вицепрезидентът е на мнение, че онлайн обучението може да се практикува и в съботно-неделните училища и за децата, които нямат възможност присъствено да посещават уроците.

Йотова иска специални фондове за най-уязвимите от коронакризата

Йотова иска специални фондове за най-уязвимите от коронакризата

В България липсват мерки, насочени специално към жените

В условията на пандемия по категоричен начин се подчерта необходимостта от Български културен институт - идея, която представяме от години и която среща широка обществена подкрепа, но не и от отговорните институции, подчерта Илияна Йотова.

В изказването си вицепрезидентът отбеляза и многобройните сигнали за забавени с години молби за възстановяване на българско гражданство. Липсва достатъчно информация, а неработещото електронно управление затруднява хората от по-далечните точки на света, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна като проблем недостатъчното и непрозрачно подпомагане на българските общности зад граница, както и липсата на интегриращи програми за работници и специалисти от българските диаспори.

Всички участници в срещата изтъкнаха постоянната ангажираност на вицепрезидента с политиките за българите зад граница. Единодушно беше мнението, че България трябва да води активна политика със сънародниците ни в чужбина, а не да има поддържаща функция и да разчита само на личната им мотивация за запазване на българската идентичност и разпространението на българското влияние по света.