Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за специални фондове и мерки за най-уязвимите от коронакризата. Това се случи на онлайн конференция на "Невидимата пандемия на неравенствата", в която се включиха 28 посланици и представители на дипломатически мисии в България.

Вицепрезидентът определи като пандемия "фантом" последствията от коронавируса - от стремглаво задълбочаване на неравенствата до увеличение на домашното насилие.

В редица държави действат програми, насочени към конкретно подпомагане на жените и децата. "Обмяната на добри практики е от полза за всички.

В България липсват мерки, насочени специално към жените. Няма дори статистика колко от новите 300 хил. безработни са мъже и колко са жени, кои сектори са най-уязвими. Тази информация е нужна, за да се предприемат най-подходящите мерки, посочи Йотова и очерта тенденциите в световен мащаб. Очаква се пандемията да увеличи броя на хората, живеещи в бедност, с нови около 130 млн., а около 435 млн. жени и деца да живеят с по-малко от 1,90 долара на ден.

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

Увеличавали се случаите на домашно насилие по време на пандемия

У нас липвала статистика за жертвите

Вицепрезидентът изтъкна, че на първа линия заради професиите, които изпълняват, са жените. "Образование, здравеопазване, социални работници, болногледачи (почти 80% в национален и световен мащаб), сервитьори, стюардеси, касиери в магазините, фризьори, шивачи. Това са професии, които не могат да бъдат дистанционни, посочи Йотова. Според проучвания жените са почти два пъти по-уязвими от мъжете да загубят работата си заради коронавируса.

В условията на изолация върху жените падат грижите за семейството, помощта на децата в ученето, грижата за възрастни хора. Едновременно с това трябва да работят от вкъщи.

Във фокуса на дискусията беше и тревожно големият ръст на домашно насилие - физическо, психическо и икономическо. "Мерките срещу насилието трябва да бъдат засилени - от допълнителни места за закрила, до нови възможности за подаване на сигнали, до специални фондове за подпомагане", посочи вицепрезидентът. Необходимо е да се завишат наказанията и строгото наблюдение на правораздавателните органи. Изразена беше общата позиция, че съществена част от решението на проблема е подходящото образование и ангажираността на мъжете.

И кризисните центрове за пострадали жени искат да бъдат на първа линия

И кризисните центрове за пострадали жени искат да бъдат на първа линия

Те настояват да се приеме изменение в Закона за защита от домашното насилие

Участниците в конференцията благодариха на вицепрезидента за ангажираността ѝ с обсъдените проблеми. Всички изразиха своята убеденост, че политиките трябва да се правят с активното участие и на жените, защото от това зависи и здравината на нашите общества, както посочи Илияна Йотова. Конференцията завърши с обещанието да продължи, включително и в по-широк формат.

Да не допускаме физическата дистанция да се превръща в социална. Пандемията ни показа колко сме зависими едни от други и само заедно можем да се справим. Уроците са много, дано да ги научим, завърши вицепрезидентът.

Припомняме, че на 7 април, стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

Преди дни стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.