Правителството утвърди Спогодбата между България и Словакия за обратно приемане на лица, подписана в Братислава през май м. г., и Протокола за нейното изпълнение, съобщи БНР.

Документът предвижда взаимно сътрудничество между двете държави по въпросите на обратното приемане на лица, незаконно пребиваващи на територията на другата договаряща страна.

Целта е да се предотврати незаконното движение на лица в съответствие с европейските принципи на сътрудничество и на общите интереси на България и Словакия.

В спогодбата са регламентирани условията и редът за обратно приемане на лица от двете страни, както и на граждани на трети страни. Уредена е защитата на обменяните за целите на спогодбата лични данни. Посочени са и конкретни изисквания, на които трябва да отговарят подлежащите на обмен информация и документи.

Изпълнението на документа е регламентирано от протокол, подписан от министерствата на вътрешните работи на двете страни, се посочва в съобщението. В протокола са посочени необходимите документи за доказване на гражданство, съдържанието на молбите за обратно приемане, граничните пунктове за изпълнение на съответните действия и др.

С влизането в сила на утвърдената спогодба се прекратява действието на договора между двете държави за взаимно предаване и приемане на граждани, подписан на 18 септември 1995 г. в Братислава.