Италианският адвокат Джовани ди Стефано твърди, че либийският лидер Муамар Кадафи му е обещал, че българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани, независимо от решението на апелативния съд.

Твърдението на италианеца е поместено на сайта на базирана в Рим правна консултантска кантора - studiolegaleinternazionale.com, цитиран от БТА.

Ди Стефано - един от защитниците на Саддам Хюсеин, е поискал от либийския лидер Муамар Кадафи свобода за петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт, по обвинение за разпространение на СПИН в Либия.

Ди Стефано е изпратил искането си по електронна поща и по факс в либийското посолство във Вашингтон и Рим.

В писмото си италианският адвокат е посочил, че поставя молбата си от позицията на човек, който не е свързан със самия процес. В молбата си той е посочил, че освобождаването на медиците в Либия е в интерес на либийския народ. Сестрите вече са прекарали много години в затвора, е подчертал Ди Стефано.

Замяната на смъртните присъди с друго наказание, е правилното решение е изтъкнал Ди Стефано. Подобно решение не е израз на слабост и би послужило за пример, е посочил адвокатът.

Джовани Ди Стефано е роден през 1955 г. Той е италиански адвокат, който работи във Великобритания. Придобива извесност с правните си консултации по шумни процеси в британски и международни съдилища.