Индустрията на недвижимите имоти се разраства и с нея ни се предлагат две възможности за поставяне на пералната машина. При избора на нов дом трябва да се вземат предвид много неща, като в същото време е за предпочитане да се правят възможно най-малко компромиси. Така че - къде е по-добре да се постави пералнята: в банята или в кухнята?

Както се очаква, трудно е да се даде еднозначен и прост отговор, тъй като има доста променливи, които трябва да бъдат взети под внимание. Колко стаи има апартаментът, колко помещения има, от колко члена е съставено Вашето семейство, какви са възможностите за захранване и изпомпване на вода към и от машината. Да разгледаме въпросите един по един.

Ако апартаментът е малък

За съжаление, просторните жилища не са много достъпни, поради което българите често се ориентират към по-компактните апартаменти. Дори и IKEA усети тази тенденция и преди няколко години организира много добра кампания, в която показваше на клиентите си идеи за по-ефективна подредба на апартамента.

Малките апартаменти обаче имат една обща черта: баните (обикновено) имат предвидено място за пералня. Най-често то е близо до ваната и представлява кътче от около 60 сантиметра (повечето перални машини се вмъкват в този размер). Кухните са компактни по размер, така че поставянето на пералнята там е непрактично и дори невъзможно.

Ако апартаментът е голям

Очевидно за пералната машина ще се намери достатъчно място в кухнята на един голям апартамент. Независимо дали кухнята е затворена или е с открито пространство, ще имате място да я инсталирате по Ваш вкус.

Въпреки всичко, инсталирането на пералня машина в кухнята може да се окаже лоша идея в следните случаи

Ако каналът няма капацитета да поеме мръсната вода от пералнята

Не рядко се срещат и такива ситуации, при които кухните не са оборудвани с достатъчно големи тръби, за да поемат едновременно водата от мивката и изпомпената от пералната машина вода. В такъв случай може да се стигне до моменти, когато водата се надига и връща обратно в мивката.

Ако пералната машина е шумна

Ако прекарвате много време в кухнята, високото ниво на шум със сигурност ще представлява допълнителен стрес фактор. Това може да се случи, ако използвате често пералнята си заедно с други домакински уреди.

Ако имате голямо семейство, Ви препоръчваме да оставите пералнята машина в банята.

Изборът никога не е бил лесен и той трябва да бъде съобразен от стаите и помещенията в апартамента Ви, пространството, с което разполагате, колко е голямо семейството Ви и каква точно машина искате да ползвате. Макар и трудно да се намери пресечната точка на всички тези условия, разполагате със сигурност с избор.