Основаната от Георги Кадиев партия "Нормална държава" оттегля подкрепата си за кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева заради хаоса в местната администрация и съмненията за манипулиране на обществени поръчки, както и одобряването на спорни строежи.

В социалната мрежа Фейсбук Кадиев се извини на жителите на "Младост", като увери, че подкрепата е била дадена в името на кауза, която Иванчева не е осъществила: спиране на грабежа на района, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция.

"Дадохме пълна, 100 %-ова логистична, идейна и финансова подкрепа без никакви условия, освен едно- добро управление на района.
Ние спазихме предизборното си обещание да не се месим в управлението на района. Двамата зам.-кметове от "Нормална държава" не бяха наложени от нас, а избрани от Иванчева. И двамата си тръгнаха от района след като видяха да се опорочава идеята, заради която хората ни подкрепиха.
Заставам твърдо зад тях - арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, и зад декларацията от днес на ИК "За Зелен Младост" и ИК "За издигане на Десислава Иванчева"." - посочва председателят на "Нормална държава".

"Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно. Извинявам се на хората на Младост. Продължавам да считам, че отстраняването на ГЕРБ и държането надалеч на другите партии на статуквото е правилното бъдеще за района. Извинявам се на хората от "Нормална държава", които дадоха нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта- да защитаваме интересите на обществото. Направихме перфектната кампания за грешния човек." - признава Кадиев.

"Аз извлякох тежки поуки. Нежеланието ми да се намесвам кой от протестиращите да е кандидат за кмет доведе до избора на най-неподходящия. Желанието ми за привличане на гражданска подкрепа доведе до приток от "съседи" и "съседки", които липсваха, когато беше трудно, но бяха първи на яслата. Научих сурови уроци и ще нося тази вина пред гражданите на р-н "Младост" много време. Но моите грешки не са повод да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София, от демократичността при подкрепа на инициативи или от пряко участие на гражданите в управлението." - казва още той.

По-рано през деня от непознат имейл бе разпространена декларация, че комитетът "За зелен Младост" оттегля подкрепата си от независимия районен кмет Десислава Иванчева. Сред тях е и подалият оставка вчера заместник кмет Никола Вапцаров, който я обвини в грубо погазване на закона и непрофесионализъм. По-рано и другият й заместник се оттегли - арх. Иван Лапатов.

От фейсбук страницата на "За Зелен Младост" излязоха с опровержение за оттеглена подкрепа и обвиниха част от участниците в групата в отцепничество и политически машинации.

Припомняме, Десислава Иванчева спечели мастните избори за района "Младост", след като предишният кмет на ГЕРБ подаде оставка след граждански протести срещу презастрояването.

Иванчева беше издигната за кандидат за районен кмет от инициативния комитет и подкрепена от "Нормална държава". Иванчева спечели балотаж с резултат от около 60% срещу кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.

Самата Десислава Иванчева беше активен участник в протестите, както и в събирането на подписи за свикване на местен референдум за мораториум върху строителството. Самият референдум беше отхвърлен от Столичния общински съвет като незаконосъобразен.